Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Το πρώτο «έξυπνο» κινητό με ανοικτό λειτουργικό Symbian


Η απάντηση της Nokia λέγεται N8


Η φινλανδική εταιρία Nokia παρουσίασε το πρώτο της τηλέφωνο N8 που χρησιμοποιεί το νέο, ανοικτό πια, λειτουργικό σύστημα Symbian 3. To μοντέλο-ναυαρχίδα της εταιρίας έχει ως στόχο να «ρίξει το γάντι» στο iPhone της Apple και στο Blackberry της RIM, που κυριαρχούν στο ποιοτικό τμήμα της αγοράς «έξυπνων» κινητών.
Το Ν8 διαθέτει κάμερα 12 megapixel, οθόνη αφής 3,5 ιντσών, σταθερή μπαταρία (που δεν θα αντικαθίσταται), επιτρέπει τη  λήψη βίντεο υψηλής ανάλυσης και την παρακολούθηση διαδικτυακής τηλεόρασης, ενώ επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών (multi-tasking) και διευκολύνει τη σύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Twitter.
Το τηλέφωνο θα κοστίζει 370 ευρώ (χωρίς φόρους), σύμφωνα με τη Nokia, και κατ’ αρχήν θα πωλείται μόνο σε επιλεγμένες αγορές από το τρίτο τρίμηνο του 2010.

H Νokia, που βλέπει....
την κερδοφορία της να πέφτει λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού, ελπίζει ότι οι συσκευές της με το νέο λογισμικό (το οποίο πια έχει γίνει ανοικτού κώδικα) θα της επιτρέψουν να ξανακερδίσει το χαμένο μερίδιο αγοράς. Είναι η πρώτη έκδοση του Symbian, αφότου ανακοινώθηκε φέτος τον Φεβρουάριο ότι το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα περνάει πλέον στην χορεία του open source, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε οργανισμός, εταιρία ή προγραμματιστής μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει το λογισμικό.

Όμως, τα πρώτα σχόλια των αναλυτών, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC, θεωρούν ότι η αναβάθμιση του λογισμικού στην καλύτερη περίπτωση φέρνει τη Nokia σε ίδιο επίπεδο με τις ανταγωνίστριες εταιρίες, οι οποίες εδώ και κάποιο καιρό προσφέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά στα μοντέλα τους (π.χ. το λειτουργικό Android της Google).
  
«Το Symbian 3 αποτελεί μετεξέλιξη και όχι επανάσταση, όμως αν το Ν8 αποδειχτεί αξιόπιστο, τότε θα αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Nokia να ξαναδημιουργήσει αξιόπιστα ποιοτικά τηλέφωνα», δήλωσε ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής ερευνών της CCS Insight.
    
Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του iPhone, η Nokia δεν διέθετε ως τώρα ένα ανάλογο κορυφαίο τηλέφωνο. Το τελευταίο ποιοτικό μοντέλο της, που αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ήταν το Ν95 που κυκλοφόρησε το 2006.
enet/ M.A.R.C-review