Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Solid State Disks: η μεγάλη ανατροπή



H έλευση των δίσκων SSD (Solid State Disks) οι οποίοι σιγά σιγά αντικαθιστούν τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στον χώρο της πληροφορικής. Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, η μεγαλύτερη αξιοπιστία, η γρήγορη εγγραφή και μεταφορά δεδομένων και η αντοχή στους κραδασμούς είναι τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας .

Για εκείνους που χρησιμοποιούν τα διάφορα αποθηκευτικά μέσα για να μεταφέρουν και να ανταλλάσσουν αρχεία και όχι για back up, ένας δίσκος SSD είναι σαφώς πιο βολικός από έναν κοινό σκληρό δίσκο. Η μικρότερη χωρητικότητα είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ενώ αντίθετα η πολύ γρήγορη διαχείριση των δεδομένων λύνει τα χέρια. Οι SSD είναι επίσης η καλύτερη λύση για όποιον θέλει να δουλεύει ο υπολογιστής του ρολόι, χωρίς να καθυστερεί να ανοίξει προγράμματα ή να εκτελέσει εντολές.

Χρήσεις
Οι φορητοί υπολογιστές είναι κατά κύριο λόγο οι συσκευές που αξιοποιούν περισσότερο τα χαρακτηριστικά της νέας τεχνολογίας. Η χρήση των SSD προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία σε λειτουργία με την μπαταρία, αλλά και προστασία των δεδομένων από κραδασμούς (κάτι όχι σπάνιο όταν είναι κανείς σε κίνηση). Παράλληλα, δίσκοι SSD χρησιμοποιούνται και σε all-in-one υπολογιστές γραφείου, γιατί η χαμηλή εκπομπή θερμότητας επιτρέπει τη λειτουργία των συστημάτων χωρίς ιδιαίτερα συστήματα ψύξης.

Το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε τους νέους δίσκους και σε άλλες φορητές συσκευές, κυρίως βιντεοκάμερες. Στην πε ρίπτωση αυτή, η γρήγορη εγγραφή μεγάλων σε όγκο αρχείων όπως είναι τα βίντεο προσφέρει βελτιωμένη λήψη βίντεο και κάνει ευκολότερη τη δουλειά του επεξεργαστή εικόνας. Μάλιστα, σε σύγκριση προς τις κάρτες μνήμης, που αποτελούν πλέον το αντίπαλον δέος, οι SSD προσφέρουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και μάλιστα σε πιο προσιτές τιμές.

Περιορισμοί
Παρότι οι τιμές των SSD έχουν μειωθεί πολύ το τελευταίο εξάμηνο, ακόμα παραμένουν ακριβοί, ειδικά σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους. Αν μάλιστα επιλέξει κανείς έναν SSD με σύνδεση ΡCΙ Εxpress, οι τιμές είναι κατά κανόνα απαγορευτικές για έναν μέσο χρήστη. Αυτό πρακτικά κάνει ασύμφορη την εγκατάστασή τους σε netbooks, στα οποία οι μικρές διαστάσεις και η χαμηλή κατανάλωση είναι ζητούμενο. Επίσης, για την ώρα η χωρητικότητα των SSD παραμένει μικρή και φτάνει στα πολύ ακριβά μοντέλα μέχρι τα 512 GΒ. Ειδικά για υπολογιστές γραφείου, η χωρητικότητα αυτή είναι ανεπαρκής, για τον λόγο αυτό δεν βλέπουμε την τεχνολογία αυτή να προχωρά σε αυτήν την κατηγορία.

Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα η πλέον συμφέρουσα και λογική επιλογή είναι ένας SSD των 128 GΒ, καθώς συνδυάζει ικανοποιητική χωρητικότητα, χωρίς το κόστος να είναι απαγορευτικό. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν προτάσεις σε αυτή τη χωρητικότητα σε τιμή λίγο πάνω από τα 250 ευρώ. Αντίθετα, αν αποφασίσει κανείς να ανέβει στα 256 GΒ ή ακόμα και στα 512 GΒ θα πρέπει να ξοδέψει περισσότερα από 1.000 ευρώ, ενώ σε τιμές κάτω από τα 100 ευρώ βρίσκει SSD μόνο στα 32 GΒ.

MARC-review