Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Οριο από Ε.Ε στη χρήση Ιnternet μέσω κινητού




Φραγή στους μεγάλους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας βάζει από 1η Μαρτίου 2010 η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αρμόδια επίτροπος κ. Νέλι Κρους ζήτησε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εφαρμόσουν «φραγή» στα 50 ευρώ μηνιαίως -εκτός και αν οι πελάτες ζητήσουν άλλο όριο- στη χρήση του Internet μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και κατά τη διάρκεια χρήσης της υπηρεσίας περιαγωγής.
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στην αποστολή λογαριασμού 46.000 ευρώ σε Γερμανό πολίτη, ο οποίος στη Γαλλία χρησιμοποιούσε σύνδεση κινητού τηλεφώνου για να κατεβάσει στον υπολογιστή του τηλεοπτικό πρόγραμμα. Επίσης αναφέρεται στην περίπτωση φοιτητή από τη Βρετανία ο οποίος χρεώθηκε με 9.000 ευρώ για τη χρήση του υπολογιστή στη διάρκεια των σπουδών του σε άλλη χώρα της Ε. Ε.
Οι καταναλωτές σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Κομισιόν έχουν δικαίωμα μέχρι 30/6/2010 να επιλέξουν το όριο απενεργοποίησης της υπηρεσίας. Οσοι δεν το πράξουν, θα μπουν στο όριο των 50 ευρώ μηνιαίως και ο πάροχος του υπηρεσίας θα είναι επιφορτισμένος να ενημερώνει τον καταναλωτή όταν φτάσει στο 80% του ορίου χρέωσης που έχει επιλέξει. «Η προστασία των καταναλωτών από “σοκαριστικούς” λογαριασμούς περιαγωγής δεδομένων είναι ένα χρήσιμο βήμα προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για πρόσβαση στο Internet όταν βρίσκονται στο εξωτερικό», είπε η επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα κ. Κρους.
Η υπηρεσία της φραγής στο όριο που έχει επιλέξει ο καταναλωτής φυσικά ισχύει για τις χώρες της Ε. Ε.
kathimerini/M.A.R.C-review