Τρίτη 27 Απριλίου 2010


Element 115 (Στοιχείο 115)

Element_115.jpg  Το Στοιχείο 115 -ή ununpentium όπως ονομάζεται επιστημονικά- μέχρι πριν από λίγους μήνες αποτελούσε στοιχείο επιστημονικής φαντασίας.
  Ηταν το 1989 όταν ο Bob Lazar, γνωστός για τους ισχυρισμούς του περί Area 51 καιArea S4, υποστήριξε δημοσίως οτι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στην κατοχή τους εξωγήινη υπερ-τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Στοιχείο 115 ως καύσιμο.
  Οι επιστήμονες είχαν γελάσει ειρωνικά τότε! Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε στον πλανήτη μας στοιχείο με ατομικό αριθμό 115 αφού επρόκειτο για ενα υπερ-βαρύ μέταλλο, με σημείο τήξης 1740 βαθμούς Κελσίου, που δεν συναντάται στη γη δεδομένου οτι η φύση δεν παράγει στοιχεία βαρύτερα από το ουράνιο (92ο στοιχείο).

   Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 2004, το Στοιχείο 115 κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Ρωσίας. Το πυρηνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο (JINR), στη Dubna της Ρωσίας ανακοίνωσε οτι οι φυσικοί του σε συνεργασία με το εθνικό εργαστήριο Lawrence Livermore των ΗΠΑ,  παρήγαγαν 4 άτομα του νέου στοιχείου, χτυπώντας ένα στόχο από Αμερίκιο- 243 με μια δέσμη ιόντων Ασβεστίου- 48.
  Η ενέργεια της δέσμης ήταν 248 MeV, και επιλέχτηκε για να σχηματισθούν μεν οι νέοι πυρήνες αλλά να μην διασπαστούν κιόλας πολύ σύντομα. Οι πυρήνες των πολύτιμων αυτών ατόμων έζησαν περίπου 90 msec.
  Η έρευνα για τα υπερβαρέα στοιχεία, πέρα από ότι είναι μια απροσδόκητη σημαντική ανακάλυψη, βοηθά τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα το μηχανισμό της σύντηξης, και ανοίγει δρόμους για προόδους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, με ειρηνική αλλα και στρατιωτική χρήση.
pyles/ M.A.R.C-review