Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Νέα στοιχεία για ύπαρξη νερού στη Σελήνη και τον Άρη



Αποθέματα νερού σε μορφή πάγου με πάχος περίπου δύο μέτρων μπορούν να βρεθούν σε μερικούς μικρούς ανήλιαγους κρατήρες στο φεγγάρι, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές έρευνες που προσφέρουν επιπρόσθετα στοιχεία για την ύπαρξη νερού στο δορυφόρο της Γης και στον Άρη.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο πάγος είχε σχετικά πρόσφατα λιώσει και ξαναπαγώσει στον «κόκκινο πλανήτη». Οι δύο νέες επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, αναθερμαίνουν τη συνεχιζόμενη πολιτικο-επιστημονική διαμάχη στις ΗΠΑ για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και οι καλύτεροι μέθοδοι εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος – με αποστολές επανδρωμένες με ανθρώπους (οπότε το νερό θα αποδειχτεί πολύτιμο στις διαστημικές βάσεις) ή με την αξιοποίηση ρομπότ και τηλεκατευθυνόμενων διαστημικών σκαφών.
Η κυβέρνηση Ομπάμα τον προηγούμενο μήνα
ανέφερε ότι σχεδιάζει να ματαιώσει το φιλόδοξο πρόγραμμα “Constellation”, που αποσκοπούσε στο να επαναφέρει αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2020, μετά τη διαπίστωση ότι το -προϋπολογισμού 108 δισ. δολαρίων- πρόγραμμα έπασχε από ελλιπή χρηματοδότηση και ήδη βρισκόταν εκτός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Στην πρώτη από τις δύο μελέτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γεωφυσικής “Geophysical Research Letters”, ο ελληνικής καταγωγής Πολ Σπουδής και οι συνεργάτες του στο Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο στο Χιούστον ανέλυσαν τα δεδομένα του ινδικού σκάφους «Τσαντραγιάν» και βρήκαν νέα στοιχεία για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων πάγου σε μερικούς μόνιμα σκιασμένους κρατήρες της Σελήνης.
«Καθώς το φεγγάρι βομβαρδιζόταν με αντικείμενα που περιείχαν νερό, όπως κομήτες και μετεωρίτες, και παράλληλα εφοδιαζόταν με υδρογόνο από τον ηλιακό άνεμο στη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου, ένα τμήμα αυτού του υλικού πρέπει να έχει διατηρηθεί σε αυτές τις κρύες και σκοτεινές περιοχές», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η δεύτερη μελέτη, υπό τον Ντένις Ράις του γερμανικού Ινστιτούτου Πλανητολογίας του πανεπιστημίου του Μίνστερ, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, η οποία ανέλυσε τα ίχνη από νεροφαγώματα στον Άρη, συμπέρανε ότι ορισμένες ποσότητες πάγου είχαν λιώσει και ξαναπαγώσει, πράγμα που σημαίνει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα η επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη ήταν υψηλότερη.
Το Σεπτέμβριο του 2009, για πρώτη φορά βρέθηκαν σαφή ίχνη νερού στη Σελήνη, πιθανότατα σε μορφή πάγου. Κάτι ανάλογο έχει βρεθεί και στον Άρη, όπου επίσης έχει παρατηρηθεί να πέφτει χιόνι.
enet/ M.A.R.C-review