Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στη Θεσσαλονίκη



Aνεβάζει τον πήχυ της ανακύκλωσης ο δήμος Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, υλοποιώντας - όπως υποστηρίζει - το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης πανελληνίως. Τοποθετώντας 1100 ειδικούς κάδους παραγωγής λιπάσματος σε ισάριθμα σπίτια εθελοντών δημοτών του, στοχεύει στη δραστική μείωση των απορριμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων) με τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Το πρόγραμμα ξεκινάει την Κυριακή με μια ενημερωτική εκδήλωση, όπου δυο ειδικοί επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Γιώργος Δαουτόπουλος και η Μυρτώ Πυροβέτση, θα ενημερώσουν τους κατοίκους για την ανακύκλωση φυτικών απορριμμάτων στο σπίτι και τις τεχνικές της, λύνοντας κάθε απορία τους.
"Κάναμε το επόμενο βήμα. Όταν είδαμε ότι το κλασσικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στο δήμο μας, καταγράφει εξαιρετικά αποτελέσματα, θεωρήσαμε ότι
είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στο πιο πάνω επίπεδο, την οικιακή κομποστοποίηση φυτικών υλικών. Στα σπίτια των δημοτών που θα συμμετέχουν στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι που δέχονται φύλλα, αγριόχορτα, ροκανίδια, κλαδιά, θάμνους, φρούτα, τσόφλια αυγών, πατατόφλουδες και κάθε είδους φυτικό υλικό. Τα πρώτα αποτελέσματα θα καταγραφούν μετά από πέντε έως επτά μήνες. Η φύση θα κάνει τη δουλειά της παράγοντας ένα εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα για τους εθελοντές και περιορίζοντας σημαντικά τα οικιακά απορρίματα που στέλνει ο δήμος στο ΧΥΤΑ", εξηγεί στην "Ε" ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Θέρμης Παύλος Χρυσοχόου.
enet
M.A.R.C-review