Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Άλλος ένας μεγάλος κομήτης συγκρούστηκε με τον Ήλιο χθες

11-04-2010
Άλλη μια εισβολή ενός περιπλανώμενου παγωμένου επισκέπτη υπέστη σήμερα ο Ήλιος –μια από τις πολλές τον τελευταίο καιρό. Πιο συγκεκριμένα ένας άγνωστος κομήτης ο οποίος εισήλθε απροειδοποίητα στο ηλιακό σύστημα και εντοπίστηκε στις 9 Απριλίου για να συγκρουστεί με τον Ήλιο τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Απριλίου.

Ο κομήτης πιστεύεται πως ανήκει στην οικογένεια Kreutz sungrazer που στην πραγματικότητα είναι μια ομάδα θραυσμάτων ενός τεράστιου σώματος που διαλύθηκε πριν από 2000 χρόνια. Κάθε ημέρα πολλά από τα θραύσματα αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μικρά για να προκαλέσουν κάποια προσοχή διαλύονται όταν προσεγγίζουν τον Ήλιο, αλλά σήμερα το συγκεκριμέν0 ήταν αρκετά μεγάλο και για αυτό το λόγο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Μέχρι στιγμής πάντως το 2010 είναι ένα πολύ δραστήριο έτος σε ότι αφορά την εμφάνιση κομητών και την αναπόφευκτη σύγκρουσή τους με τον Ήλιο. Συνήθως κάθε χρόνο παρουσιάζονται 3 ή 4 ανάλογες περιπτώσεις αλλά μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον τρεις. Μία στις 4 Ιανουαρίου, μια στις 12 Μαρτίου και μια η σημερινή.

 defencenet-M.A.R.C-review