Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Τα ηφαίστεια της Αφροδίτης είναι «ζωντανά»


παρασκευή, 16 απριλίου 2010


Το ηφαίστειο Μaat Μons στην Αφροδίτη είναι ύψους 8 χιλιομέτρων και διαμέτρου 400 χιλιομέτρων (ΠΗΓΗ ΝΑSΑ) 
ΛΟΝΔΙΝΟ. Εντυπωσιακά είναι τα τελευταία ευρήματα του διαστημικού σκάφους Venus Εxpress που εξερευνά την Αφροδίτη. Πρόκειται για μια αποστολή συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και της ΝΑSΑ, καθώς το σκάφος είναι ευρωπαϊκό ενώ η ομάδα των επιστημόνων που μελετά και αναλύει τα δεδομένα είναι της αμερικανικής υπηρεσίας. Ως σήμερα θεωρούσαμε ότι η Αφροδίτη είναι γεωλογικά ανενεργή αλλά, όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία, όχι μόνο είναι ενεργή αλλά φιλοξενεί εντυπωσιακή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι
επιστήμονες δείχνουν ότι η λάμψη που εντοπίστηκε από την Αφροδίτη τον περασμένο Ιούλιο προερχόταν από μια μεγάλη έκρηξη η οποία έγινε σε ένα από τα δεκάδες γιγάντια ηφαίστειά της. «Για πρώτη φορά έχουμε ισχυρά στοιχεία για πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις στην επιφάνεια του πλανήτη» αναφέρει σε δήλωσή της η Σούζαν Σμρέκαρ, επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης των δεδομένων που στέλνει το σκάφος.

Η έκρηξη έγινε στο ηφαίστειο Ιdunn Μon που έχει ύψος 2,5 χλμ. και περίμετρο 200 χλμ. και η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική, αφού προσφέρει νέα δεδομένα που ίσως δώσουν απαντήσεις για την ιστορία του πλανήτη.

Ο αμερικανικός δορυφόρος Μαγγελάνος τη δεκαετία του 1990 χαρτογράφησε με τα ραντάρ του την επιφάνεια της Αφροδίτης. Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη είναι το Μaat Μons που με ύψος 8 χλμ. είναι πιθανώς το δεύτερο σε μέγεθος ηφαίστειο μετά τον Ολυμπο στον Αρη που έχει ύψος 21 χλμ. και μέγεθος ανάλογο με αυτό της Πολιτείας της Αριζόνας.
ΒΗΜΑ/ sourta-ferta
M.A.R.C-review