Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ψευδο-λογισμικό anti-virus


Google: Αυξάνεται η απειλή από το κακόβουλο ψευδο-λογισμικό anti-virus

Τα κακόβουλα προγράμματα που «μασκαρεύονται» ως λογισμικό κατά των ιών, αλλά στην πραγματικότητα τα ίδια είναι ιοί που στοχεύουν στο να «μολύνουν» τον υπολογιστή του χρήστη, αποτελούν μια ολοένα αυξανόμενη απειλή, σύμφωνα με τη Google.
Η εταιρία, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, ανέφερε ότι οι χάκερ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να ξεγελάσουν τους χρήστες, ώστε να εγκαταστήσουν κάποιο πρόγραμμα anti-virus…μαϊμού.
  
Μια ανάλυση 240 εκατομμυρίων ιστοσελίδων από τη Google, που έγινε κατά τους τελευταίους 13 μήνες, αποκάλυψε ότι τα ψευδο-προγράμματα κατά των ιών αποτελούν πια το 15% του συνολικού κακόβουλου κώδικα που εντοπίστηκε στον κυβερνοχώρο.
  
«Η απειλή από τα ψευδή anti-virus προγράμματα αυξάνεται σε σημασία, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε σχέση με τις άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού (malware) στο Web. Σαφώς υπάρχει ξεκάθαρη ανοδική τάση στον αριθμό των νέων domains-απάτη που συναντούμε κάθε εβδομάδα», δήλωσε η Google. ....

  
Οι χάκερ φοβίζουν τους χρήστες ότι ο υπολογιστής τους έχει «πιάσει» ιό και στη συνέχεια τους παρασύρουν σε «παγιδευμένες» ιστοσελίδες για να εγκαταστήσουν – ή ακόμα χειρότερα- να αγοράσουν κάποιο πρόγραμμα που υποτίθεται ότι θα τους απαλλάξει από το πρόβλημα.
Όμως στην πραγματικότητα οι χρήστες καθίστανται όμηροι, αφού οι κυβερνο-εγκληματίες φροντίζουν να «μολύνουν» το μηχάνημα του ανυποψίαστου χρήστη με «πονηρό» λογισμικό, το οποίο π.χ. μπορεί να παραδίδει στα χέρια των χάκερ πληροφορίες για τις πιστωτικές κάρτες του χρήστη.
  
Η Google ανακοίνωσε ότι βελτιώνει συνεχώς τα «εργαλεία» εκείνα που επιτρέπουν το «φιλτράρισμα» των «παγιδευμένων» ιστοσελίδων. Σε απάντηση όμως οι χάκερ αλλάζουν συνεχώς domain names για να ξεφεύγουν από τον εντοπισμό τους. 
enet/ M.A.R.C-review