Τετάρτη 21 Απριλίου 2010


«Χειροποίητα» ρομπότ σε διεθνή έκθεση

Ένας 49χρονος αγρότης από το Πεκίνο, έχει γίνει γνωστός στην Κίνα και αποκτά σταδιακά διεθνή φήμη για τα αυτοσχέδια ρομπότ του.
Ο Wu Yulu, που είναι απόφοιτος δημοτικού σχολείου, έχει κατασκευάσει από υλικά χαλασμένων αντικειμένων όπως, σύρμα και βίδες, περισσότερα από 47 ρομπότ που μπορούν να προσφέρουν τσάι, να δώσουν αναπτήρα στους καπνιστές και να ζωγραφίσουν πίνακες. Πρόκειται μάλιστα τώρα να λάβει μέρος στη διεθνή εμπορική έκθεση Shanghai World Expo μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.
"Είμαι λίγο διάσημος τώρα. Το κάνω αυτό εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια, αλλά νιώθω ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει τις εφευρέσεις μου", δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.
O Κινέζος επισημαίνει ότι το χόμπι του υπήρξε μεγάλο βάρος για την οικογένειά του. Από τότε που ξεκίνησε, το 1986, έχει κάψει το σπίτι του και έχει κάνει τη γυναίκα του να του ζητήσει διαζύγιο, αφού ξόδεψε όλα του τα χρήματα στο πάθος του.
Γεννημένος σε οικογένεια αγροτών, ο Wu εφηύρε ορισμένα εργαλεία, για να βοηθήσει στο αγρόκτημα τους, όπως η μετατροπή του ποδήλατού του σε μία σπαρτική μηχανή.
"Θέλω να φτιάξω πιο χρήσιμα ρομπότ, που θα βοηθήσουν τον άνθρωπο. Έχω σχεδιάσει ένα ρομπότ που μπορεί να βοηθήσει στο κόψιμο του κρέατος κατά το μαγείρεμα", επισημαίνει ο ίδιος.
enet/ M.A.R.C-review