Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Windows XP – σκληροί δίσκοι νέου format: προβλήματα στην απόδοση

Ο καιρός που το δημοφιλέστερο (και πιο επιτυχές εμπορικά) Λειτουργικό Σύστημα της Microsoft, τα Windows XP, θα παρουσίαζε «αδυναμίες» λόγω ηλικίας τελικά έφτασε. Μετά από 9 σχεδόν χρόνια ύπαρξης στους σκληρούς δίσκους των PC υπολογιστών, πλέον τα Windows XP δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της εξέλιξης. Οι εταιρείες κατασκευής σκληρών δίσκων ήδη έχουν υιοθετήσει το νέο format από τώρα και μέχρι το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2010 είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν αντιστοίχως όλες, χρησιμοποιώντας αυτό το νέο format στους σκληρούς δίσκους. Βάσει αυτού, το λεγόμενο byte sector θα αυξηθεί στα 4 Kilobytes, έναντι της ισχύουσας τιμής μέχρι σήμερα των μόλις 512 Bytes (1024 Bytes = 1 Kilobyte).

Με την αυξημένη τιμή, οι κατασκευαστές μπορούν να εκμεταλλεύονται περισσότερο την αποθηκευτική χωρητικότητα ενός δίσκου, πχ. ένας δίσκος των 500GB κατόπιν του υποχρεωτικού φορμαρίσματος (όπου πια γίνεται μέσα στην εταιρεία και διατίθεται στην λιανική έτοιμος) χάνει αρκετά Gigabyte, με το 4KByte sector όμως αυτά τα χαμένα GB θα είναι αρκετά λιγότερα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη χωρητικότητα για τα ίδια χρήματα. Επίσης, η αύξηση σε 4ΚByte sector επιτρέπει στους κατασκευαστές να «σπάσουν» το τωρινό φράγμα των 2 TeraByte (όπου 1024 KiloBytes = 1 MegaByte, 1024 MB = 1 GigaByte, 1024 GB = 1 TeraByte).

Που ακριβώς έχουν το πρόβλημα τα Windows XP και τι προκαλεί αυτό; Το γεγονός ότι δεν υποστηρίζουν 4KB sector, αλλά το παλιό των 512Byte sector χωρίς την δυνατότητα αλλαγής (καθώς επηρεάζονται πολύ βασικές λειτουργίες του Λειτουργικού Συστήματος). Εδώ να σημειώσουμε ότι το sector των 512Byte έχει θεσπιστεί από την IBM την εποχή της πρώτης δισκέττας στις αρχές προς μέσα της δεκαετίας του ’70. Για να συνεργαστούν οι νέοι σκληροί δίσκοι με τα Windows XP, «υποκρίνονται» ότι χρησιμοποιούν 512Byte sector κάτι που όμως έχει επίπτωση στην ταχύτητα εγγραφής δεδομένων στον σκληρό, μια πτώση της τάξεως του 10%. Στην ανάγνωση δεδομένων η πτώση ταχύτητας είναι αμελητέα, όμως σχεδόν ποτέ ένας σκληρός δίσκος μόνο διαβάζει δεδομένα – συνήθως γράφει πάντα κάτι, έστω και 1ΚΒ, άρα η πτώση ταχύτητας θα γίνεται αισθητή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Στην ιστοσελίδα του BBC όπου γίνεται η πλήρης αναφορά για το 4KB sector και την επίπτωση που θα έχει στα Windows XP, αναγράφονται άλλα Λειτουργικά Συστήματα που δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα: Windows Vista και 7, Mac OS X Tiger / Leopard / Snow Leopard και οι εκδόσεις του Linux από το Σεπτέμβριο του 2009 κι έπειτα. Πάλι καλά που άντεξαν (και ακόμα βέβαια συνεχίζουν να αντέχουν) επί 8 χρόνια τα Windows XP, το μοναδικό Λειτουργικό Σύστημα παραθυρικού περιβάλλοντος της Microsoft για το «λαό» που χαίρει τέτοιας μαζικής αποδοχής, στα 35 περίπου χρόνια ύπαρξης της εταιρείας.

zougla/ M.A.R.C.-review