Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Η Nokia ερευνά την κινητική ενέργεια για κινητά τηλέφωνα

Πως θα σας φαινόταν το εξής σκηνικό: αγοράζετε ένα κινητό τηλέφωνο, το βγάζετε από το κουτί του, τοποθετείτε την SIM κάρτα, το θέτετε σε λειτουργία και μετά δεν το φορτίζετε…ποτέ – όσο και να το χρησιμοποιείτε δεν πρόκειται να χρειαστεί φόρτιση!



Τουλάχιστον αυτό οραματίζεται η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η Nokia (που όσο και αν έχει πληγεί η εικόνα της την τελευταία τριετία, παραμένει η μεγαλύτερη), κάτι που διακρίνεται από την αίτηση που κατέθεσε στις ΗΠΑ για μια πατέντα κατά την οποία μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας δεν χρειάζεται καθόλου φόρτιση, εκμεταλλευόμενη την κινητική ενέργεια.



Η ιδέα εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια στα ρολόγια χειρός (kinetic) και βασίζεται στην εξής απλή αρχή: τα εσωτερικά μηχανικά μέρη μιας φορητής συσκευής, εν προκειμένω ενός κινητού τηλεφώνου, όταν κινούνται (δηλαδή σχεδόν όλη την ώρα, μιας και μιλάμε για φορητή συσκευή) μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρισμό.



Έτσι, θεωρητικά τουλάχιστον για ένα κινητό τηλέφωνο, δεν θα χρειαστεί ποτέ φόρτιση, αρκεί να το «κινούμε» (εμείς δεν γνωρίζουμε κάποιον πάντως που να έχει το κινητό του…ακίνητο). Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει στο μέλλον η Nokia…

zougla.gr/MARC-review