Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Επίσημο: Nintendo 3DS υπό κατασκευή, 3D απεικόνιση χωρίς γυαλιά, δόνηση



Τα τελευταία δύο χρόνια οι φήμες είχαν αρχίσει να κάνουν λόγο για τον διάδοχο της πιο επιτυχημένης φορητής βιντεο-κονσόλας στα χρόνια μας (καθώς η πρώτη στις πωλήσεις παραμένει το Nintendo GameBoy του 1989), που ακούει στο όνομα Nintendo DS, με νούμερο συνολικών πωλήσεων άνω των 120 εκατομμυρίων.


Μόνο που, παρά τα εκπληκτικά νούμερα -στο προσκήνιο των φορητών μηχανημάτων υπάρχει και άλλο ένα φορητό σύστημα (το Sony PSP) που δεν μπόρεσε να «χτυπήσει» καθόλου το αντίστοιχο της Nintendo- εισήλθε και ένας νέος παίκτης που τάραξε επαρκώς τα νερά της βιομηχανίας: το Apple iPhone / iPod Touch.

Λέμε «επαρκώς», διότι η Nintendo με τη «μια» κατάλαβε την επόμενη τάση των απανταχού gamer και στρώθηκε άμεσα στη δουλειά. Το αποτέλεσμα αυτής ανακοινώθηκε επίσημα προ ημερών: ο διάδοχος ονομάζεται (προσωρινά ακόμα) Nintendo 3DS και, όπως θα καταλάβατε, υποστηρίζει τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση στις δύο γνωστές οθόνες.

Φυσικά, ως είθισται στην Ιαπωνική εταιρεία παιχνιδιών εδώ και 30 χρόνια, προχώρησε «ένα βήμα παραπέρα», υιοθετώντας την τεχνική 3D προβολής της Sharp, το Nintendo 3DS δεν θα απαιτεί ο χρήστης να φοράει τα γνωστά γυαλιά, για να απολαύσει το τρισδιάστατο αποτέλεσμα! Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές αναλύσεις και λεπτομέρειες, καθώς δεν έχουν δοθεί κιόλας από τη Nintendo, η τεχνική αυτή έχει τα υπέρ και τα κατά της: δεν χρειάζεται μεν τα ειδικά γυαλιά, αλλά για να αντιληφθεί την 3D απεικόνιση ο χρήστης θα πρέπει να βλέπει τις οθόνες του Nintendo 3DS υπό συγκεκριμένη γωνία και από συγκεκριμένη απόσταση.

Έτσι, μένει να δούμε, όταν θα κυκλοφορήσει στη λιανική το σύστημα, πόση ελευθερία κινήσεων θα επιτρέπεται στο… κεφάλι του επίδοξου gamer, ενώ βέβαια η δυνατότητα να παρακολουθεί κάποιος φίλος/η δίπλα μας τα τεκταινόμενα επί των οθονών «πάει περίπατο».

Οι πρώτες λιγοστές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαστάσεις των δύο οθονών θα είναι μικρότερες από 4 ίντσες (άρα μικρότερες από εκείνες του DSi XL των 4.2 ιντσών), το μηχανάκι θα διαθέτει δόνηση (vibration) και «tilt» (όπως το iPhone) λειτουργίες, υποδοχή για cartridges (ελληνιστί: «κασέτες» ή κάρτες μνήμης) συμβατή με το προηγούμενο μοντέλο DS και DSi, καθώς και δύο «3D control sticks» άνευ εξηγήσεως, περιγραφής αλλά και σημασίας (Nintendo είναι αυτή, αν δεν θέλει κάτι να πει, απλώς δεν το μαθαίνει κανείς, σαν την Apple ένα πράμα).

Τουλάχιστον, δήλωσε η εταιρεία πως τα πλήρη αποκαλυπτήρια θα λάβουν χώρα στην επερχόμενη έκθεση E3 (Electronic Entertainment Exposition) στο Los Angeles. Στο παρακάτω video θα πάρετε μια «αμυδρή ιδέα» για το πώς θα είναι η εμπειρία με το Nintendo 3DS, παρακολουθώντας ένα video από τον τίτλο «3D Hidden Picture» για το DSi που χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη κάμερα για να «βλέπει» προς τα πού κοιτάζει ο παίκτης και ανάλογα να προβάλει υπό γωνία τα γραφικά του παιχνιδιού, δημιουργώντας έτσι μια ψευδο-τρισδιάστατη απεικόνιση.

zougla/ M.A.R.C-review