Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Κοντά στην ανακάλυψη της Νέμεσις, λέει πως βρίσκεται η NASA


ΕκτύπωσηE-mail
13-03-2010 18:47:37

Ένα «αόρατο» άστρο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο μπορεί να είναι η αιτία για την κατά περιόδους πτώση μετεωριτών στη Γη, ένας εκ των οποίων στάθηκε η αιτία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Το «άστρο» ουσιαστικά ένας καφές ή φαιός νάνος με μέγεθος πέντε φορές μεγαλύτερο από του Δία, μπορεί να προκαλεί μαζικές πτώσεις μετεωριτών κάθε 26 εκατ. χρόνια. Η Νέμεσις όπως αποκαλεί η NASA το σώμα αυτό, πρακτικά δεν είναι ούτε πλανήτης, αλλά ούτε και ούτε και αστέρας. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν αποτυχημένο αστέρα. Λόγω της πολύ μικρής του μάζας, η θερμοκρασία και η πίεση στον πυρήνα του δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις.

Σε αντίθεση με τους πλανήτες, ακτινοβολεί ελάχιστα μέσω της δικής του θερμότητας και για αυτό το λόγο είναι τόσο δύσκολα εντοπίσημος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όπως ο «αστέρας» αυτός βρίσκεται σε τροχιά παρασύρει με τη βαρύτητά του παγωμένα σώματα που βρίσκονται στο νέφος του Oort και στη συνέχεια τα εκτοξεύει προς το ηλιακό σύστημα.

Το Νέφος του Oort είναι περιοχή του εξωτερικού ηλιακού συστήματος. Αποτελείται από παγωμένους πυρήνες κομητών και βρίσκεται σε απόσταση από 50.000 - 100.000 αστρονομικών μονάδων (η απόσταση της Γης από τον Ηίλιο) από τον Ήλιο, χίλιες φορές πιο μακριά από τον Πλούτωνα ή περίπου στο ένα έτος φωτός. Οι κομήτες αυτοί καθώς αποσπούνται από το νέφος του Oort στη συνέχεια πιστεύεται πως ήταν υπεύθυνοι γιο την εξάλειψη των δεινοσαύρων 65 εκατ. πριν.

Τώρα οι ειδικοί της NASA πιστεύουν πως μπορούν να ανακαλύψουν την Νέμεσις μέσω του νέου υπέρυθρου τηλεσκοπίου WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer), το οποίο εκτοξεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2009 και από τον Ιανουάριο έχει αρχίσει και τροφοδοτεί με στοιχεία τους επιστήμονες. Πιστεύεται πως το WISE θα μπορέσει να ανακαλύψει τουλάχιστον 1000 φαιούς νάνους σε απόσταση έως και 25 ετών φωτός ενώ παράλληλα θα αποκαλύπτει και κομήτες που περιφέρονται στο ηλιακό σύστημα και ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν πριν, όπως ο 2010 AB78, που ανακαλύφθηκε στις 12 Ιανουαρίου και βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από το ήλιο και σε απόσταση 158 εκατ. χλμ. από τη Γη.

Πάντως το πρώτο στοιχεία για την ύπαρξη του Νέμεσις –που αν και η ύπαρξή του πιθανολογείται εδώ και πολλά χρόνια- ήταν η ανακάλυψη ενός μικρού πλανήτη του Sedna το 2003, η ελλειπτική τροχιά του οποίου γύρω από τον ήλιο, κάθε 12.000 χρόνια, δε μπορούσε να εξηγηθεί παρά μόνο με την παρουσία ενός άλλους τεράστιου πλανήτη ή άστρου. Ο αστρονόμος Mike Brown ο οποίος ανακάλυψες την sedan είπε: «Η Sedna είναι ένα πολύ περίεργο αντικείμενο, δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί.

Image

Η μόνη εξήγηση για να ένα τέτοιο μικρό πλανήτη να έχει μια τέτοια τροχιά είναι η ύπαρξη ενός άλλου γιγαντιαίου σώματος κάπου εκεί». Πολλοί είναι πάντως αυτοί που συνδέουν τον Νέμεσις με τον πλανήτη X ή αλλιώς Nibiru, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν τον πλανήτη Χ να περιστρέφεται γύρω από τον Νέμεσις αν και η τεράστια απόσταση του Νέμεσις εάν τελικά αποκαλυφθεί, της τάξης των 25 με 50 χιλιάδων αστρονομικών μονάδων, δεν συνάδει με την τροχιά των 3.600 χρόνων που θέλουν οι οπαδοί της θεωρίας του Nibirou. Πάντως η NASA για πρώτη φορά μιλά πως βρίσκεται κοντά στην ανακάλυψη του Νέμεσις με το WISE και φυσικά η εκτόξευση του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου στο διάστημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία.

defencenent.gr/ MARC-review