Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

«Οικιακό» Formula 1 και WRC υδραυλικό σύστημα για gaming



Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν οι εταιρείες κατασκευής των οικιακών παιχνιδομηχανών, οι εταιρείες καρτών γραφικών και CPU για υπολογιστές και οι εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών, ότι έχει πλήρως αντικατασταθεί η εμπειρία που λάμβανε ο παίκτης όταν έμπαινε σε μια αίθουσα ηλεκτρονικών παιχνιδιών («φλιπεράκια» για τους πολύ παλιούς, «ουφάδικα» για τους «σκέτο» παλιούς, «arcades» για τους σχετικά νέους και με καμία σημασία για τους πολύ νέους, καθώς δεν τα γνώρισαν), πραγματικά δεν πείθουν καθόλου.


Εντάξει, βεβαίως αποδεχόμαστε πλέον την τεχνική ανωτερότητα των σημερινών παιχνιδομηχανών, αλλά μην ξεχνάμε πως το τελευταίο «σοβαρό» σύστημα για τα arcades πάει αρκετά πίσω, περίπου στα 12 χρόνια, άρα είναι άδικη η σύγκριση. Εκεί όμως που δεν χωρά καμία αμφιβολία στην απόλαυση, είναι η εμπειρία του «παιχνιδίζειν» μέσα από μια υδραυλική καμπίνα, είτε είναι για τίτλο αγώνων οδήγησης είτε για τίτλο με αεροπλάνα -τα παραδείγματα αναρίθμητα, όπως OutRun, Afterburner, SEGA R360, Super Monaco GP, G-LOC, Race Driving (της πάλαι ποτέ Atari), SEGA Rally κ.λπ.

Το κόστος μιας τέτοιας καμπίνας φυσικά είναι τεράστιο, γι' αυτό και οι εταιρείες παιχνιδομηχανών μαζικής κατανάλωσης ποτέ δεν αποφάσισαν  να δώσουν στον λαό έστω και κάτι παρεμφερές, έστω με αρκετά μειωμένη ποιότητα κατασκευής, σε προσιτή τιμή. Ενδεικτικά, το R360 της SEGA το 1988 κόστιζε ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 26 εκατομμύρια δραχμές!

Ευτυχώς όμως (ή δυστυχώς, κατά πάσα πιθανότητα, καθώς λίγοι και πάλι διαθέτουν τα απαραίτητα βαλάντια) υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο 2010 να ευχαριστηθεί ο επίδοξος gamer ένα «ραλλάκι» ή «αεροπλανάκι» -όπως τα λέγαμε «εις την λαϊκήν» παλιά- στο σπίτι του, χάρη στο υδραυλικό σύστημα 4DOF της Motion-Sim (παρακλάδι της Τσέχικης ELSACO Kolin, που ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρονικών μερών για την αυτοματοποιημένη βιομηχανία).

Όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στα δύο παρακάτω video, η εμπειρία σίγουρα ξεπερνά την αντίστοιχη των παλιών arcades (με εξαίρεση βεβαίως το R360 της SEGA, που 22 χρόνια μετά παραμένει ως ο «Θεός» των υδραυλικών συστημάτων), συνδυάζοντας μια τηλεόραση HDTV και το must-τιμόνι της Logitech, ονόματι «G25» (ή το G27). Με «μόνο» 18.450 ευρώ είναι δικό σας (αν θέλετε υπάρχει και πιο ακριβή έκδοση στα 22.500!). Εμείς θα αρκεστούμε φυσικά στα video… και στις αναμνήσεις μας.



 

zougla.gr/ M.A.R.C- review