Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ


44Θα ξεκινήσω από την ουσία:

Δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται για οιονδήποτε λόγο επιπλέον καλύμματα π.χ. καμινάδες, θερμοσίφωνες κλπ. πάνω σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στη συνέχεια, θα σας εξηγήσω το γιατί.

Στη φωτογραφία αριστερά, βλέπετε μια κλασσική ογκώδηκεραία βάσης κινητής τηλεφωνίας με χιαστί πόλωση (45 μοίρες με τον κατακόρυφο άξονα) και το πώς είναι στο εσωτερικό της.
Η κεραία αποτελείται: i) από διάφορα μεταλικά στοιχεία σχήματος σταυρού, χιαστί τοποθετημένα, το ένα κάτω από το άλλο, τα οποία εκπέμπουν ακτινοβολία που έχει5[1]πόλωση 45 μοίρες ως πρός τον κατακόρυφο άξονα και ii) από ένα υλικό προφύλαξης με ελάχιστη απορρόφηση, ανθεκτικό στις καιρικές αλλαγές, γνωστό με το όνομα radome (ραντόμι). Το υλικό αυτό δέν είναι ένα τυχαίο υλικό αλλά ούτε και μοναδικό. Εχει συγκεκριμένη κατασκευή και έχει περάσει συγκεκριμένα tests.
Στη φωτογραφία άνω αριστερά βλέπετε την κεραία με το radome της (κάλυμμα) και στα δεξιά τα μεταλικά στοιχεία στο εσωτερικό της.
Στο πίσω μέρος της κεραίας υπάρχει ένας μεταλικός στύλος στήριξης, ο οποίος δεν επηρεάζει την καλή λειτουργία της κεραίας αφού η συγκεκριμένη κεραία εκπέμπει προς τα εμπρός με άνοιγμα 120 μοιρών. Ενα σύστημα 3 κεραιών σαν αυτή μπορούν να καλύψουν όλο το χώρο (3x120=360). Παράδειγμα ενός τέτοιου συστήματος φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία αριστερά.
Τι είναι παρασιτική κεραία

Οταν μπροστά από μιά κεραία μπεί ένα η περισσότερα μεταλικά στοιχεία π.χ. σιδερένιες κολώνες, μεταλικά ελάσματα, αγνώστων ιδιοτήτων σύνθετα υλικά κλπ λόγω αλλαγής τών χωρητικοτήτων του συνολικού μικροκυματικού κυκλώματος της κεραίας, τα χαρακτηριστικά εκπομπής της αλλάζουν. Η κεραία αποκτά παρασιτικά στοιχεία και τη λέμε παρασιτική. Η νέα κεραία που προκύπτει είναι πλέον αγνώστων προδιαγραφών και χωρίς εγγύηση καλής λειτουργίας από τον κατασκευαστή. Φυσικά, ο λοβός εκπομπής ακτινοβολίας της "νέας" κεραίας δεν είναι ίδιος με εκείνον που περιγράφεται στο εγχειρίδιο της κεραίας. Τίποτα τεχνικά πλέον δέν είναι σαφές. Η λειτουργία της είναι στο περίπου και υπάρχουν ακόμη και κίνδυνοι πυρκαγιάς από σπινθήρα. Την ιδέα να βάζουν κεραίες τηλεφωνίας πάνω σε δέντρα ποιός έξυπνος επιστήμονας ή τεχνικός την είχε;

Ενα τυπικό παράδειγμα συστημάτων παρασιτικών κεραιών, από αυτά πού υπάρχουν στην Ελλάδα, βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία μαζί με μια φωτογραφία απο το εσωτερικό ενός εξ αυτών τραβηγμένη εκ τών κάτω. Ελήφθησαν από δύο συστήματα κεραιών τηλεφωνίας τοποθετημένων μέσα σε δύο καμινάδες κάπου στην Κηφισιά (2007) πάνω σε μια ταράτσα διώροφης οικοδομής αμφιβόλου αντοχής ανάμεσα σε κατοικημένες κατοικίες. Οι καμινάδες αυτές για να στηριχτούν εσωτερικά χρειάζονται κάποια μεταλικά κολωνάκια στήριξης στις γωνίες τών καμινάδων. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία αυτά τα σταθερά στην κατασκευή κολωνάκια είναι τοποθετημένα αναγκαστικά μπροστά ακριβώς απο την επιφάνεια εκπομπής μιάς τουλάχιστον εκ τών επιμέρους κεραιών του ενός συστήματος από αυτά και μεταβάλλουν σημαντικά τα χαρακτηριστικά του. Συνεπώς η άδεια τοποθέτησης που έχουν τίθεται αυτόματα εκτός ισχύος. Τελεία και παύλα και πολλά εξήγησα.
imageΑδειοδότηση κεραιών

Η άδεια κινητής τηλεφωνίας δίνεται απο την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μετά από ανεπαρκή έλεγχο που κάνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε μια τυπική αίτηση με ελλειπείς τεχνικές προδιαγραφές, που τής υποβάλλεται από τον εκάστοτε "εργολάβο" της κάθε εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Η άδεια για τις πρόσθετες κατασκευές, πού λειτουργούν ως σύνθετα υλικά radome και προφανώς θέτουν, επαναλαμβάνω μιά ακόμη φορά, εκτός ισχύος την αρχική άδεια της ΕΕΤΤ δίνεται απο την αντίστοιχη πολεοδομία. Ενα εξώδικο λοιπόν στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας που θα πληροφορούσε την εν λόγω υπηρεσία την εμπλοκή της σε θέματα λειτουργίας τών κεραιών θα έλυνε το πρόβλημα μέχρι το θέμα τών 7,000 παρανόμων κεραιών τών διεσπαρμένων σε όλη την Ελλάδα και τον ακριβή αριθμό τών οποίων το Ελληνικό κράτος δεν γνωρίζει ούτε μπορεί να ελέγξει, να πάει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο απο κάποια μη διαπλεκόμενη οργάνωση πολιτών.

Οι κεραίες τηλεφωνίας έχουν κάποιο βάρος. Η εκάστοτε πολεοδομία έχει εκτός από στατική μελέτη και δυναμική μελέτη ώστε να γνωρίζει άν θα αντέξει μιά πολυκατοικία πάνω στην οποία έχει εγκατασταθεί μιά κεραία τηλεφωνίας ή σύστημα κεραιών έναν επερχόμενο σεισμό; Αν λόγω σεισμού ο σκελετός έχει επιβαρυνθεί πολύ όπως αναμένεται και πέσει μια οικοδομή ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη; Ο ισχυρός, ο επόμενος, ο φούφουτος, ποιός; Θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν. Δέν είναι τεχνικά σωστό να τοποθετούνται κεραίες τηλεφωνίας πάνω σε κτίρια χωρίς απο την αρχή να έχουν κατασκευαστεί για αυτό το σκοπό με στατική και δυναμική μελέτη και φυσικά με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας γιά τούς ενοίκους.

Οπως σας έχω εξηγήσει ήδη, δέν είναι τεχνικά σωστό να τοποθετούνται πρόσθετες κατασκευές παντός τύπου πάνω σε κεραίες τηλεφωνίας. Σε αντίθεση με αυτή, την επιστημονικά και τεχνικά τεκμηριωμένη άποψη, η ΕΕΑΕ προτείνει την τοποθέτηση ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ καλυμμάτων σε κεραίες τηλεφωνίας με σκοπό δήθεν την καλύτερη αισθητική προσαρμογή τους στο περιβάλλον. Αυτό επιβεβαιώνεται στην κατωτέρω φωτογραφία, που έλαβα από το φυλλάδιο"Κινητή Tηλεφωνία και Υγεία" τού Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο μπορείτε και μόνοι σας να αναγνώσετε. Προφανώς το γνωστό, σε όσους ασχολούνται με κεραίες, θέμα τών παρασιτικών κεραιών δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψή τους ή πιθανόν λόγω χαμηλού επιπέδου δεν διδάσκεται στα Ελληνικά Ακαδημαικά Ιδρύματα πάσης φύσης.

Snap2

em-pollution/ M.A.R.C.-review