Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ανακαλύφθηκε νέο είδος προγόνου μας



 Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010, 11:41
Η ανακάλυψη ενός απολιθωμένου οστού δακτύλου στη Σιβηρία και η ανάλυση του μιτοχονδριακού του DNA, που έγινε από Γερμανούς επιστήμονες, ίσως να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στο ανθρώπινο «οικογενειακό δέντρο».

Πρόκειται για ένα μυστηριώδες, άγνωστο μέχρι τώρα προϊστορικό ανθρωποειδές, το οποίο είναι πολύ πιθανό να εντάσσεται σε ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου. Η ανακάλυψη αυτή, μαζί με την
εύρεση των απολιθωμάτων του νάνου «Χόμπιτ» στην Ινδονησία, αποδεικνύει ότι στο παρελθόν συμβίωναν πολλά - διαφορετικού τύπου- ανθρώπινα είδη, που αποτελούν «προδρόμους» του σύγχρονου ανθρώπου, με τη μορφή που έχει σήμερα.

Η «γυναίκα-Χ», όπως ονομάστηκε από τους επιστήμονες, έζησε πριν 30.000- 50.000 χρόνια κι είχε έναν κοινό πρόγονο με τα υπόλοιπα ανθρωποειδή, ωστόσο διαφέρει αρκετά ως προς τη μορφή.
Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», ενώ η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας «Max Planck» της Λειψίας στη Γερμανία, υπό τον κορυφαίο παλαιοντολόγο και γενετιστή Svante Paabo.

Ο Βρετανός ανθρωπολόγος, Chris Stringer, προέβλεψε ότι πολλά περισσότερα ανθρωποειδή θα ανακαλυφθούν τα επόμενα χρόνια, τα οποία δεν θα σχετίζονται με τους Neanderthal.

Παρόλο που το φύλο του πλάσματος δεν έχει προσδιοριστεί, ονομάστηκε «γυναίκα-Χ», επειδή τα μιτοχόνδρια κληρονομούνται μέσω της μητέρας. Πάντως, προς το παρόν, είναι αδύνατο για τους ερευνητές να έχουν την παραμικρή εικόνα για τη μορφή του πλάσματος απλώς και μόνο με ένα μικρό οστό άκρου, για τον λόγο αυτό ο Paabo και οι συνεργάτες του επιφυλάσσονται ακόμα να τo χαρακτηρίσουν οριστικά ως νέο είδος, συγγενικό με τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τις πρώτες γενετικές αναλύσεις, η «γυναίκα-Χ» είχε έναν κοινό Αφρικανό πρόγονο με τον άνθρωπο και τον Neanderthal πριν από 780.000 έως 1.3 εκατ. χρόνια, πριν δηλαδή αρχίσει να μεταναστεύει προς το Βορρά και την Ανατολή.
zougla.gr/ M.A.R.C- review