Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Πουκάμισα με δορυφορική λήψη !



Πρόσφατες έρευνες που διεξάγονται στο χώρο της ηλεκτρονικής τεχνολογίας της ένδυσης “E–Textile” συμπεριλαμβάνουν ευέλικτες κεραίες που μπορούν να ενσωματωθούν σε πουκάμισα, επιτρέποντας στο χρήστη να επικοινωνεί ασύρματα με χαμηλής τροχιάς δορυφόρους (Low Earth Orbit, LEO) όπως οι Iridium και να ανταλλάσσει πληροφόρηση σε υψηλότερο και ευρύτερο πεδίο συμπεριλαμβανομένης της ενδεικνυόμενης GPS θέσης του.

Δεν πρόκειται για νέα ιδέα ούτε για εύκολο εγχείρημα. Οι κεραίες που φοριούνται ή αλλιώς, “wearable antennas” αποτελούν εγχείρημα της εταιρίας Wearable Antenna Technologies Inc που ιδρύθηκε και λειτουργεί από βετεράνους πολέμου με σκοπό να δημιουργήσουν κεραίες που εφαρμόζουν στα γιλέκα προστασίας που χρησιμοποιούν τα σώματα ασφαλείας των ΗΠΑ στις τακτικές επιχειρήσεις τους.

Ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να βοηθήσει στην απόκρυψη της ταυτότητας του χειριστή ασυρμάτου, που αποτελεί τον κύριο σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων, των μονάδων υποστήριξης, των αεροσκαφών, των ειδικών δυνάμεων, των μονάδων άμεσης δράσης κλπ. Επίσης, ο συγκεκριμένος ρουχισμός βελτιώνει την κινητικότητα των δυνάμεων αφού μειώνει τον εξοπλισμό που είναι αναγκασμένη να φέρει η κάθε μονάδα.

Έρευνα που διεξάγεται από κοινού μεταξύ της Φινλανδικής άμυνας και της αεροδιαστημικής μονάδας “Patria” από τη μία πλευρά και του Φινλανδικού Κέντρου Ασύρματης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Oulu από την άλλη προσπαθεί ν’ αποδείξει την επίτευξη προσωπικής δορυφορικής επικοινωνίας με δορυφόρους όπως οι Iridium. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος σε στρατιωτικές εφαρμογές ή εκτεταμένες επιχειρήσεις διάσωσης.

Μεγάλο μέρος της μελέτης έχει αφιερωθεί στην εξεύρεση του κατάλληλου υλικού υποστρώματος που θα εκπέμπει τα σήματα. Διότι το ύφασμα, από τη μία θα πρέπει να είναι αρκετά ελαστικό και από την άλλη, να τηρεί τον κώδικα στρατιωτικής ενδυματολογίας (άκαμπτο & ατσαλάκωτο) ενώ ο χρήστης να μη θυσιάζει την άνεσή του γι αυτό. Μέχρι στιγμής, αρκετά δείγματα έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους ερευνητές είναι η εξεύρεση της κατάλληλης κεραίας που θα ενσωματωθεί στην ένδυση.

Η κεραία που πρόκειται να ενσωματωθεί στο ύφασμα θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία τόσο με το ρούχο όσο και με τις κινήσεις του σώματος του χρήστη. Συνεπώς, οι κεραίες θα πρέπει να είναι ευέλικτες αλλά ταυτόχρονα, να παραμένουν σε καλή κατάσταση όπως και σε πλήρη λειτουργία.

Ερευνητές πιστεύουν ότι μέσα από τη μελέτη, θα αποδειχθούν ποιες κεραίες αποδίδουν καλύτερα σε συνθήκες εγρήγορσης και στρες, πόσο αυτές διατηρούν την δορυφορική επικοινωνία ανεξάρτητα από τις κινήσεις του χρήστη και σε ποιο βαθμό υποκύπτουν με την πάροδο του χρόνου και την επαφή με το ανθρώπινο σώμα.

Άλλη μία σημαντική ανησυχία είναι πως η κεραία θα αντέξει κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής διαδικασίας (ραφή στο ύφασμα) ενώ υπάρχει και το ζήτημα του καθαρισμού των ενδυμάτων που φέρουν τις ενσωματωμένες κεραίες.

Επιπλέον, η κεραία θα πρέπει να είναι ανθεκτικής κατασκευής, ισχυρής εμβέλειας, μη ανιχνεύσιμη σε περίπτωση στρατιωτικής εφαρμογής καθώς και να διαθέτει μικρό βάρος, χαμηλή συντήρηση και να μην απαιτεί ρυθμίσεις εγκατάστασης εκ μέρους του χρήστη.

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 18 μήνες. Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την εξεύρεση της κατάλληλης κεραίας και έχουν επιλεγεί αρκετά δείγματα. Η έκδοση των αποτελεσμάτων για την επιλογή των κατάλληλων υλικών που θα φέρουν την κεραία όπως και τα συμπεράσματα όσο αφορά τις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν θα δοθούν μέχρι τα τέλη του μήνα (Οκτώβριος 2009).

Πηγές: Gizmag, ESA, Networkworld, Wearable Antennas™, Centre for Wireless Communications (CWC) University of Oulu, Patria.

MARC-review