Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Γλυκός προστάτης από τα εγκεφαλικά !






Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ανάλυση που θα παρουσιαστεί στο προσεχές συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας αναφέρει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει και μάλιστα αξιοσημείωτα τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ερευνητές μελέτησαν προηγούμενες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση σοκολάτας στις οποίες είχαν λάβει μέρος περισσότερα από 50.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν (λογικές) ποσότητες σοκολάτας έχουν κατά 22% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ευεργετική ιδιότητα δεν αφορά όλα τα είδη και τύπους σοκολάτας, αλλά μόνο τις σοκολάτες που διαθέτουν φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε διάφορες τροφές. Οι συγκεκριμένες ουσίες υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις στο κακαόδεντρο, το οποίο αποτελεί τη βάση της σοκολάτας. Τα φλαβονοειδή θεωρείται ότι προστατεύουν τα κύτταρα από ζημιές που προκαλούνται σε αυτά από τοξίνες που υπάρχουν στο περιβάλλον ή από διάφορες διεργασίες που συντελούνται στον οργανισμό. Επειδή όμως αυτές οι ουσίες έχουν πικρή γεύση, οι εταιρείες παραγωγής σοκολάτας φροντίζουν να τις αφαιρούν από τα προϊόντα που ρίχνουν στην αγορά. Ετσι, εκείνες που έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονοειδών είναι οι λεγόμενες «μαύρες» σοκολάτες.

Η ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, οι οποίες έχουν δείξει διάφορα ευεργετικά οφέλη που έχει η σοκολάτα στον οργανισμό. Η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο αίμα. Η κατανάλωση σοκολάτας έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στη δημιουργία θρομβώσεων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και γενικότερα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού, ακόμη και ότι ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία όσον αφορά τη δυνατότητα υπολογισμών και μαθηματικών πράξεων. Επίσης διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα ωφελεί και την καρδιακή λειτουργία.

Vima/ MARC-review