Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ



ΝΟΗΣΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Δαρβίνος και σύγχρονες απόψεις

για την Εξέλιξη των Βιολογικών Συστημάτων

Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών αφορά στους ανθρώπους που άνοιξαν νέους δρόμους στις επιστήμες, στη ζωή τους και στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε ζητήματα φιλοσοφίας, δεοντολογίας, ηθικής, διδακτικής και γνωσιολογίας των επιστημών, καθώς και σε πρόσωπα της επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στον παρόντα χρόνο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διάδοσή της.

Η επόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, στις 11.00 το πρωί, με θέμα«Δαρβίνος και σύγχρονες απόψεις για την Εξέλιξη των Βιολογικών Συστημάτων και ομιλητή τον κ. Ζαχαρία Σκούρα, Καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ.

Το 2009 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου και 150 χρόνια από τη δημοσίευση του ανατρεπτικού βιβλίου του “Η καταγωγή των ειδών δια μέσου της φυσικής επιλογής”, που εδραίωσε την Εξέλιξη ως μία από τις πιο σημαντικές διανοητικές επαναστάσεις της ανθρωπότητας, καθώς ο άνθρωπος έπαψε να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον κόσμο που τον περιβάλλει ως κάτι στατικό και αμετάβλητο. Η Εξέλιξη αποτελεί την ενοποιητική θεωρία της Βιολογίας. Διαπερνά κάθε προσπάθεια για την κατανόηση των βιολογικών φαινομένων και των εφαρμογών τους. Η Εξέλιξη συμβαδίζει με την πολυπλοκότητα και δίνει τη δική της αφαιρετική αντίληψη για τη δομή και τη λειτουργία της ζωής, ενώ η δαρβινική σκέψη επιδρά στις ανθρωπιστικές επιστήμες, στην οικονομία, στις παραγωγικές δραστηριότητες, στην καθημερινότητά μας.

Διοργάνωση

Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ

6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης

τηλέφωνο: 2310 483000

e-mail: info@noesis.gr

www.noesis.edu.gr

MARC-review