Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Microsoft: Νέα κατηγορία υπολογιστών PC ονόματι…«Slate PC»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010, 09:15

Η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο Microsoft παρουσίασε μια νέα κατηγορία υπολογιστών PC στην Consumer Electronics Show 2010 που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες στο Las Vegas των Η.Π.Α. Κατά την διάρκεια της επίσημης ομιλίας του CEO της εταιρείας Steve Ballmer, είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας η νέα πρόταση της Microsoft για φορητούς υπολογιστές άνευ πληκτρολογίου αλλά με οθόνη αφής, η οποία είναι πιο πολύ μια «πλατφόρμα» πάνω στην οποία μπορούν να βασιστούν όλες οι εταιρείες κατασκευαστές ώστε να προσφέρει ο καθένας συσκευή με το δικό της ιδιαίτερο μέγεθος.



Στην παρουσίαση υπήρχαν τρεις συσκευές διαφορετικών μεγεθών με την μικρότερη να είναι 1,5 φορά περίπου μεγαλύτερη από ένα κουτάκι ταινίας DVD και την μεγαλύτερη περίπου 2 με 2,5 φορές μεγαλύτερη. Η διάταξη της οθόνης είναι ευρεία (16:9), αναγνωρίζεται πολλαπλή αφή και οι πρώτες συσκευές -δια στόματος Steve Balmer- θα είναι διαθέσιμες «…αργότερα μέσα στο χρόνο», εμείς εικάζουμε περίπου το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα μηχανάκια αυτά λοιπόν, θα φοράνε Windows 7 και στην ουσία θα είναι και θα λειτουργούν όπως ένα κανονικό PC, απλώς με πιο περιορισμένη «δύναμη» από τεχνικής απόψεως, σε σχέση με τα μεγαλύτερα laptop. Αυτό μεταφράζεται ότι ο χρήστης πάνω-κάτω θα μπορεί να κάνει ότι έκανε πχ. και με το netbook του, ήτοι να σερφάρει στο Internet και να χρησιμοποιεί τις άπειρες υπηρεσίες / δυνατότητές του, να ακούει μουσική, να βλέπει φωτογραφίες και ταινίες, ακόμα και αν τον βολεύει το μέγεθος της οθόνης των «Slate PC» να συντάξει κείμενο, παρουσιάσεις, κλπ.

Η πιο ενδιαφέρουσα όμως πληροφορία ανάμεσα στα λεχθέντα του κ. Steve Ballmer, είναι ότι κάθε Slate PC θα έχει ενσωματωμένο το λογισμικό της συσκευής ανάγνωσης ηλεκτρονικού Τύπου (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, κλπ) ονόματι «Kindle». Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το «Kindle» (αναφορά zougla.gr:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=39307&cid=36) -το «παιδί» του κυρίου Τζεφ Μπέζου (ιδιοκτήτης Amazon.com)- είναι ένα ηλεκτρονικό «αναγνωστήριο» (e-reader) όπου προβάλλονται οι σελίδες πχ. ενός βιβλίου όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα, παρέχοντας έτσι την ίδια σχεδόν ευκολία ανάγνωσης του περιεχομένου στον χρήστη, ενώ ο χειρισμός (γύρισμα σελίδων μπρος-πίσω, ευρετήριο) είναι εξίσου απλοϊκός και εύκολος, συνάμα με την δυνατότητα σημειώσεων στο πλάι μιας σελίδας. Πέραν των βιβλίων, στο Kindle διατίθενται και περιοδικά όπως και εφημερίδες. Η Microsoft ενσωμάτωσε όλες τις παραπάνω δυνατότητες και λειτουργίες του Kindle, σε ένα πρόγραμμα, μεταμορφώνοντας έτσι στην ουσία, κάθε Slate PC σε ένα Kindle.




Ανάμεσα στους πρώτους κατασκευαστές αναγνωρίζονται τα ονόματα των εταιρειών Hewlett Packard και Archos, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές στην πορεία. Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην νεογεννηθείσα κατηγορία και μακάρι να μην έχει την κακή κατάληξη (με την αντίστοιχη «χασούρα» φυσικά όσων εταιρειών είχαν ακολουθήσει) προσπαθειών του παρελθόντος από την Microsoft για εδραίωση πλατφόρμας μικρού υπολογιστή (λέγε με Origami ή UMPC – Ultra Mobile PC).

zougla/ MARC-revew