Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Νέες συσκευές μπορούν να διαβάζουν τα e-mail σας ενώ εσείς οδηγείτε


Καθώς οι οδηγοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο ενώ οδηγούν, εκτός από το να μιλήσουν με hands-free στα κινητά, να φάνε στα γρήγορα ένα σάντουιτς ή να αναζητήσουν κάποιο σταθμό στο ραδιόφωνο, καναδική εταιρεία προσφέρει ένα hands - free που δίνει δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα e-mail μας. Η Telematics έχει δημιουργήσει το iLane, μία συσκευή με το μέγεθος ενός PDA που χρησιμοποιεί την ασύρματη τεχνολογία Bluetooth και ένα αλληλεπιδραστικό περιβάλλον με χρήση φωνής το οποίο ενημερώνει τον οδηγό για τα εισερχόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα. Στη συνέχεια ο οδηγός μπορεί να ακούσει ολόκληρο το e-mail, να απαντήσει ή να το προωθήσει σε άλλο παραλήπτη ή να προγραμματίσει συσκέψεις χρησιμοποιώντας φωνητικές διαταγές. Το σύστημα μπορεί επίσης να διαχειριστεί τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου.

 Το iLane αποτελείται από έναν πομποδέκτη Bluetooth που συνδέεται με μία Bluetooth συσκευή χειρός και το ηχητικό σύστημα του αυτοκινήτου ή με ακουστικά και μικρόφωνο ώστε να αναγνωστούν τα μηνύματα και να δοθούν οδηγίες από τον οδηγό. Η παρουσία του οδηγού αναγνωρίζεται αυτόματα από το σύστημα. "Αντικειμενικός μας σκοπός είναι να βελτιώσουμε την ασφάλεια του οδηγού. Γνωρίζουμε αρκετούς ανθρώπους που με τη χρήση των BlackBerries και των PDAs γράφουν ενώ οδηγούν, προσπαθώντας να έχουν τα χέρια τους στο τιμόνι ενώ ταυτοχρόνως βλέπουν και στο δρόμο. Οι επικοινωνίας που δεν απαιτούν ειδική απάντηση μπορούν να διαχειριστούν άμεσα με προεπιλιγμένες επιλογές του χρήστη. Όταν φθάσει ένα μήνυμα ο οδηγός το μόνο που έχει να κάνει είναι να δώσει την εντολή 'κάλεσε τον αποστολέα' κι αμέσως το σύστημα συνδέεται κι αναζητά τον αποστολέα στην ηλεκτρονική ατζέντα του χρήστη", λέει ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη του iLane, Μπεν Μίνερς.

Και συνεχίζει: "όσο αφορά την απόσπαση της προσοχής του οδηγού, παραδέχομαι ότι υπάρχει κάποιο θέμα. Όμως θα πρέπει όλοι να δεχθούμε ότι αποτελεί μία ασφαλής εναλλακτική στη χρήση του PDA, όπου απαιτούνται τα χέρια του οδηγού. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως οι άνθρωποι γράφουν ηλεκτρονικά μηνύματα ενώ οδηγούν και για αυτό παρέχουμε μία ασφαλέστερη εναλλακτική λύση", καταλήγει.

Έχουν γραφτεί τόσα πολλά σχετικά με τους κινδύνους στην οδήγηση ενώ μιλάμε στα κινητά τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένης και μίας πρόσφατης μελέτης η οποία καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: "αυτή η δραστηριότητα είναι πολύ επικίνδυνη, σαν να οδηγείς μεθυσμένος". Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ούτα διαπίστωσαν πως οι χρήστες των κινητών είχαν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε κάποιο αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε σχέση με τους οδηγούς που δεν μιλούν σε κινητά, και πως επίσης το ρίσκο είναι περίπου το ίδιο με εκείνους τους οδηγούς που οδηγούν με επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους της τάξεως του 0.08% . Στη συζήτηση συμμετέχει και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cellular Telecommunications Industry Association (CTIA) που διεξήγαγε μία έρευνα η οποία αποκαλύπτει πως τα τροχαία διαρκώς μειώνονται, αν και ο αριθμός των οδηγών, οι ώρες που οδηγούν, οι χρήστες κινητών και τα λεπτά ομιλίας με αυτά, αυξάνονται.

"Δίνουμε στους οδηγούς τη δυνατότητα να αφήσουν τις συσκευές χειρός μέσα στις θήκες τους. Δεν υπάρχει πια η ανάγκη να παραβιάσουν το νόμο προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ορισμένες υπηρεσίες", καταλήγει ο Μίνερς. Προς το παρόν, σε τρεις πολιτείες - Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Κονέκτικατ έχει ψηφιστεί νόμος που απαιτεί οι οδηγοί να έχουν hands - free συσκευές όταν μιλούν ενώ οδηγούν. Το iLane έχει δοκιμαστεί με διάφορες ασύρματες συσκευές e-mail, όπως οι BlackBerry, Palm Treo και Windows Mobile.

sciencenews/MARC-revew