Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Το ρομπότ του σουπερμάρκετ


Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Τη λύση σε μοναχικά ή ηλικιωμένα άτομα που βαριούνται ή κουράζονται να ψωνίζουν μόνα τους στο σουπερμάρκετ βρήκαν οι ειδικοί του Διεθνούς Ινστιτούτου Προηγμένης Τηλεπικοινωνιακής Ερευνας (ΑΤR) στην Ιαπωνία:

δημιούργησαν ένα ευφυές ρομπότ το οποίο αποτελεί ικανό βοηθό για τα ψώνια της ημέρας.

Το μυστικό του Robovie-ΙΙ, όπως ονομάζεται, κρύβεται σε ένα προηγμένο σύστημα αισθητήρων, σχεδιασμένο έτσι ώστε να κάνει την αγγαρεία του σουπερμάρκετ διασκέδαση. Στο πλαίσιο δοκιμών το χαριτωμένο ανθρωποειδές θα βρίσκεται στα σουπερμάρκετ Αpita-Seikadai έως τον Μάρτιο, όπου θα καλωσορίζει τους πελάτες και στη συνέχεια θα τους ακολουθεί στον χώρο κρατώντας το καλάθι τους και υπενθυμίζοντάς τους τα προϊόντα που πρέπει να ψωνίσουν.

Τις πληροφορίες ως προς το τι ακριβώς πρέπει να ψωνίσει ο κάθε πελάτης το μικρό ρομπότ θα τις αντλεί μέσω WiFi από μια φορητή συσκευή που οι πελάτες θα έχουν στο σπίτι τους, στην οποία θα αποθηκεύουν τη λίστα με τα απαιτούμενα ψώνια. Ετσι, κατά την είσοδο των πελατών στο κατάστημα με τη φορητή συσκευή ανά χείρας, ο ρομποτικός βοηθός θα έχει την ικανότητα να «διαβάζει» τις καταναλωτικές τους ανάγκες.

BHMA/Marc-revew/