Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Κινούμενος Ουρανοξύστης στη Νέα Υόρκη;


ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θα σας άρεσε να βλέπατε ένα κτίριο να περιστρέφεται από μόνο του, παίρνοντας διαφορετικά σχήματα, νυχθημερόν στον ορίζοντα τηςΝέας Υόρκης; Θέλετε να κατοικήσετε σε ένα διαμέρισμα με θέα που περιστρέφεται κατά 360 μοίρες; Προς το παρόν, ίσως είναι λίγο δύσκολο να συμφωνήσουμε στο οικονομικό κομμάτι για έναν πύργο σαν κι αυτόν ή για έναν νέο ουρανοξύστη στο Μανχάταν. Ωστόσο, ο αρχιτέκτονας David Fisher ψάχνει να βρει την κατάλληλη τοποθεσία για να χτίσει ένα κτίριο σαν κι αυτό κάποια στιγμή.

Ήδη έχει σχεδιάσει μία οικοδομή παρόμοια στο Ντουμπάι με την ονομασία "Dynamic Tower", που της χρεώνεται ο τίτλος του "1ου παγκόσμιου κτιρίου σε κίνηση". Ο Dr. Fisher, ένας αρχιτέκτονας με έδρα την Φλωρεντία, μου εμπιστεύτηκε πως η ριζοσπαστική ιδέα του Ντουμπάιθα ολοκληρωθεί εντός μερικών εβδομάδων ενώ τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα στην διεθνή αγορά δεν επηρέασαν το έργο.

Ο πύργος παράγει ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να καλύψει τόσο τις δικές του ανάγκες όσο και των διπλανών κτιρίων του. Πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσουν οι ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται οριζοντίως ανά 80 ορόφους και οι ηλιακές φωτοβολταϊκές κυψέλες της στέγης κάθε ορόφου. Όπως θα μετακινείται κάθε όροφος ξεχωριστά, περίπου το 20% της στέγης του θα είναι εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.



Ο Dr Fisher που ετοιμάζεται να χτίσει έναν από αυτούς τους πύργους και στην Μόσχα, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα ώστε να συζητήσει τα σχέδιά του για τον τοπικό πύργο. Που θα χτιστεί; «Προς το παρόν, κοιτάμε κάποιες τοποθεσίες», μου εκμυστηρεύτηκε. «Το μέρος που θα χτιστεί θα πρέπει να διαθέτει ελκυστική θέα όπως και αρκετό ελεύθερο χώρο ώστε οι άνθρωποι να στέκονται και να κοιτούν το κτίριο ν’ αλλάζει σχήμα».

Έχετε να προτείνετε κάτι στον Dr Fisher; Μπορείτε να κάνετε κάποια πρόβλεψη για το πόσο καλά θα δουλεύουν οι ανεμογεννήτριες ή τα φωτοβολταϊκά; Τέλος, θα πληρώνατε ένα γενναίο ποσό για να κατοικήσετε σε ένα δωμάτιο που θα είχε κινούμενη θέα;

Πηγή: John Tierney, 29/10/08, tierneylab.blogs.nytimes.com

MARC-revew