Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Χρωματικός κώδικας αντιστάσεων

Παρακάτω είναι ένας οδηγός για να μάθετε να διαβάζετε σωστά τις τιμές των αντιστάσεων σύμφωνα πάντα με τον χρωματικό κώδικα που αναγράφεται πάνω τους. Ο ίδιος χρωματικός κώδικας χρησιμοποιείται και για άλλα υλικά, όπως οι παλαιότεροι πυκνωτές. Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει έναν αριθμό, για παράδειγμα το μαύρο=0, το καφέ=1, το κόκκινο=2...
Ακολουθεί ένας πίνακας που αναφέρει ένα παράδειγμα με μία αντίσταση 4,7 ΚΩ




Παρατηρώντας την αντίσταση βλέπουμε μία ομάδα από χρώματα, όπου κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε μία τιμή. Αναλυτικότερα είναι το κίτρινο, το μωβ, το κόκκινο και το καφέ. Πάνω δεξιά στον πίνακα υπάρχει η αντιστοιχία χρώματος-αριθμού. Η πρώτη χρωματική ζώνη έχει χρώμα κίτρινο οπότε αντιστοιχεί στον αριθμό 4. Η δεύτερη είναι μωβ οπότε αντιστοιχεί στο 7. Η τρίτη χρωματική ζώνη πάνω στην αντίσταση υποδηλώνει τον πολλαπλασιαστή. Ο πολλαπλασιαστής, χοντρικά, σου "λέει" πόσα μηδενικά να προσθέσεις μετά τα δύο πρώτα ψηφία. Στην περίπτωσή μας, έχουμε κόκκινο χρώμα οπότε αντιστοιχεί στο 2. Δηλαδή δύο μηδενικά. Συνολικά από αυτή την αντίσταση έχουμε 4+7+00. Ενώνοντας αυτά τα νούμερα έχουμε... 4700, αυτή η τιμή είναι πάντα σε Οhm. Οπότε έχουμε 4700Ω ή 4,7ΚΩ (γνωρίζοντας ότι 1000Ω=1ΚΩ).
Ας αναφέρουμε και κάποια στοιχεία για την ανοχή. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο, απλά εκφράζει την πιστότητα της αντίστασης απέναντι στην τιμή που εκφράζει. Αυτό το θέμα είναι καθαρά θέμα του κατασκευαστή. Αν μία αντίσταση έχει ανοχή 5% σημαίνει πως η τιμή της "παίζει" ± 5% από την τιμή που αναγράφεται. Για παράδειγμα, αν έχουμε μία αντίσταση 100Ω με ανοχή ± 5% σημαίνει πως αν μετρήσουμε την αντίσταση με ένα πολύμετρο θα μας την εμφανίσει μεταξύ 95Ω και 105Ω. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα μας, 4700Ω x 5% = 235Ω. Αυτό σημαίνει πως μετρώντας τη συγκεκριμένη αντίσταση με ένα πολύμετρο θα βρούμε ότι η πραγματική τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 4465Ω και 4935Ω. Όπως παρατηρείτε, όσο μεγαλώνει η αντίσταση τόσο η πιστότητα της λιγοστεύει.
Όσοι θέλετε να μάθετε τον χρωματικό κώδικα, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τη διαδικασία που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε. Μην βιαστείτε να προχωρήσετε εάν δεν έχετε αποστηθίσει τις τιμές όλων των χρωμάτων με την σειρά, ανάποδα και ανακατεμένα.



Μάθετε τα χρώματα του πίνακα και τους αριθμούς. Το χρυσό χρώμα δεν αποικονίζεται στον ανωτέρω πίνακα. Αν η τρίτη χρωματική περιοχή (πολλαπλασιαστής) ειναι χρυσή αυτό σημαίνει πως θα πολλαπλασιάσετε με το 0.1 ή θα διαιρέσετε με το 10, αντίστοιχα.

Παράδειγμα: 1.2Ω @ 5% θα αντιστοιχούσε σε καφέ-κόκκινο-χρυσό-χρυσό.

hlektronika/MARC-revew