Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Η πιο λεπτή μπαταρία λιθίου!



Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν μια μπαταρία λιθίου-πολυμερούς, η οποία μπορεί να παραχθεί με την χρήση μόνο εκτυπωτικών τεχνολογιών. Η καινοτομική μπαταρία είναι εύκαμπτη και σχεδιασμένη για χρήση σε εύκαμπτους ηλιακούς συλλέκτες, εύκαμπτες οθόνες και γενικά είναι κατάλληλες για να προσαρτηθούν σε οποιαδήποτε καμπύλη επιφάνεια.

Επειδή «εκτυπώνεται», είναι πολύ λεπτή (έχει πάχος γύρω στα 500 μικρόμετρα, δηλαδή όσο πέντε ανθρώπινες τρίχες), ενώ έχει αυξημένη επιφάνεια σε σχέση με τις συμβατικές μπαταρίες. Μπορεί να παραχθεί με χαμηλό κόστος, είναι επαναφορτιζόμενη, ενώ πολλές τέτοιες μπαταρίες μαζί μπορούν να συνενωθούν. Οι δύο πρώτες (πρωτότυπες) μπαταρίες που έχουν ήδη παραχθεί, έχουν τάση (βολτάζ) δύο και τεσσάρων βολτ αντίστοιχα.

Η έρευνα πάνω στη νέα μπαταρία αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2011, καθώς οι ιάπωνες ερευνητές μελετούν τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής της, ώστε η μπαταρία να είναι κατάλληλη για εμπορική αξιοποίηση. Παράλληλα, αναζητούν συνεχώς νέες πρακτικές εφαρμογές της.

Οι μπαταρίες λιθίου-πολυμερούς αναπτύχθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 από τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων και αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση, επειδή είναι πιο φθηνές στην παραγωγή τους και, παράλληλα, είναι πιο ανθεκτικές στις βλάβες σε σχέση με τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων, οι οποίες προς το παρόν είναι πολύ διαδεδομένες.

Η μπαταρία δημιουργήθηκε από επιστήμονες του ιαπωνικού Κέντρου Καινοτομίας Προωθημένων Υλικών, το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργασία ακαδημαϊκών ερευνητών και του ιδιωτικού τομέα.

Η έρευνα για τη νέα μπαταρία χρηματοδοτείται από την ιαπωνική κυβέρνηση και σε αυτήν συμμετέχουν ερευνητές από διάφορες εταιρίες και φορείς (Kureha Elastomer, Toppan Printing, Πανεπιστήμιο Μίε, Εθνικό Κολλέγιο Τεχνολογίας Σουζούκα κ.α.).

Η ιαπωνική μπαταρία δεν είναι η πρώτη διεθνώς που παρήχθη με εκτυπωτική τεχνολογία. Είχε προηγηθεί, πέρυσι το Φεβρουάριο, μια εύκαμπτη μπαταρία που δημιούργησε το διάσημο γερμανικό ερευνητικό Ινστιτούτο Φραουνχόφερ, η οποία όμως δεν ήταν λιθίου-πολυμερούς, αλλά μαγγανίου-ψευδαργύρου.
enet/MARC-revew