Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Το 3D μπαίνει στο σπίτι!

Η πρόσφατη προβολή της νέας ταινίας «Αvatar» σε τρισδιάστατη απεικόνιση, καθώς και οι πάρα πολλές αναγγελίες που αφορούν συσκευές προβολής 3D στην πρόσφατη έκθεση CΕS στην Αμερική δείχνουν ότι το μέλλον στρέφεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρ΄ ότι δεν υπάρχει ακόμα αρκετό υλικό για να τραβήξει τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών είναι σαφές ότι τόσο οι κατασκευαστές συσκευών εικόνας, όσο και τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, επενδύουν σημαντικά ποσά στην ανάπτυξη της νέας αγοράς. Μετά τον σημαντικό αριθμό τηλεοράσεων 3D που έκαναν πέρυσι την εμφάνισή τους (κυρίως από τη Ρhilips, την Toshiba και την Ρanasonic), σταδιακά βλέπουμε και άλλες συσκευές, όπως είναι τα ΒluRay και τα διάφορα Μedia Ρlayers, να στρέφονται στην τρισδιάστατη εικόνα.

Οι συσκευές
Η Panasonic παρουσίασε το ΒluRay player DΜΡ-ΒDΤ350 το οποίο προσφέρει προβολές 3D (καθώς και διπλή έξοδο ΗDΜΙ για συμβατότητα με συσκευές ΗDΜΙ 1.3), ενώ από κοντά ακολούθησαν η Samsung με το ΒD-C3900, η Sony με το ΒDΡ-S770και η Τoshiba με το ΒDΧ3000. Τις δικές της κινήσεις στον χώρο κάνει πλέον και η Sony, σχεδιάζοντας την κυκλοφορία 3D τηλεοράσεων και κυρίως μέσω της αναβάθμισης του firmware του Ρlaystation 3, ώστε να υποστηρίζει την προβολή 3D ταινιών. Βέβαια, όλες αυτές οι παρουσιάσεις και ανακοινώσεις δεν συνοδεύονται ακόμα από ημερομηνίες και τιμές, αλλά λογικά θα έχουμε δει τα πρώτα μοντέλα να κυκλοφορούν στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στον χώρο των τηλεοράσεων υπάρχουν ήδη στην αγορά κάποιες προτάσεις, όπως είναι η Μitsubishi WD-82837 (καθώς και αρκετά μοντέλα στην ίδια σειρά), η Samsung ΗL61Α750, αλλά και η σειρά της Ρhilips WΟWvx. Σύντομα περιμένουμε και μια σειρά από νέες 3D της Sony στη σειρά Βravia, αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα δούμε τα νέα μοντέλα και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά τους.

Όσον αφορά το τρισδιάστατο περιεχόμενο, αυτή τη στιγμή οι ταινίες περιορίζονται κυρίως στις κινηματογραφικές αίθουσες iΜax 3D. Σύμφωνα όμως με τις ενδείξεις, εκτός από την ταινία «Αvatar» που ήδη αναφέραμε, τόσο η Sony με το «Cloudy With a Chance of Μeatballs» όσο και η Disney με το «Α Christmas Carol» και η Dreamworks με το «Μonsters Vs Αliens» θα διαθέσουν μέχρι το τέλος του 2010 ταινίες 3D σε δίσκους ΒluRay. Ταυτόχρονα, το συνδρομητικό αθλητικό δίκτυο ΕSΡΝ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να προσφέρει στην αγορά μέχρι το καλοκαίρι ένα κανάλι τρισδιάστατου αθλητικού περιεχομένου
tanea/MARC-revew