Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αντίο στα τηλεκοντρόλ

| Εκτύπωση | 15/01/2010 |

Σε λίγους μήνες θα κάνουμε ζάπινγκ κουνώντας απλά το χέρι μας


Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανημάτων από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ

Είχαν αποτύχει, όμως αυτήν τη φορά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά

Ετοιμαστείτε να αποχαιρετήσετε το ποντίκι και το τηλεκοντρόλ σας. Τους επόμενους μήνες, μεγάλες εταιρείες θα αρχίσουν την πώληση συσκευών που θα μας επιτρέπουν να αλλάζουμε κανάλια στην τηλεόραση ή προγράμματα στο κομπιούτερ με μιαν απλή κίνηση του χεριού μας.
Η νέα αυτή τεχνολογία, μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανημάτων από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, όταν εμφανίστηκε το ποντίκι του υπολογιστή, επιδεικνύεται στη διάρκεια του σόου με τις ηλεκτρονικές συσκευές για τους καταναλωτές που γίνεται αυτήν την εβδομάδα στο Λας Βέγκας. Παλαιότερες απόπειρες είχαν αποτύχει, όμως αυτήν τη φορά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Η διαχείριση της οθόνης με την κίνηση του καρπού του χεριού μας θυμίζει σκηνές από την ταινία «Μinority Report» του 2002, στην οποία ο Τομ Κρουζ μετέφερε εικόνες και φακέλους σε φουτουριστικές οθόνες υπολογιστών με λίγες κινήσεις του χεριού του. Αυτό πλέον μπορεί να το κάνει ο καθένας από εμάς.

Πώς λειτουργεί
Σταθείτε μπροστά από τη συσκευή της τηλεόρασης εφοδιασμένοι με κάμερα που έχει τεχνολογία «χειρονομιών» και μπορείτε να την ανοίξετε με μιαν απαλή μπουνιά στον αέρα. Για να αλλάξετε κανάλια, αρκεί να κουνάτε το χέρι σας δεξιά- αριστερά, ενώ για να δυναμώσετε τη φωνή φθάνει μια κίνηση πάνω- κάτω. Εάν υπάρχει φωτογραφία στην οθόνη, μπορείτε να τη μεγεθύνετε κρατώντας το χέρι ψηλά και ανοίγοντας τα δάχτυλα, ενώ η αντίθεση κίνηση την επαναφέρει στο αρχικό μέγεθος.
Τα μηχανήματα αυτά θα βρίσκονται στα καταστήματα εντός του έτους, όταν η Μicrosof κυκλοφορήσει ένα νέο σύστημα βιντεογκέιμ γνωστό ως «Γενέθλιο σχέδιο», μια προσπάθεια να ξεπεράσει το Wii της Νintendo. Εκεί που το Wii απαιτεί υπερευαίσθητα κοντρόλ, που κρατούνται στα χέρια για να μεταδοθούν οι κινήσεις του σώματος στην οθόνη, το Νatal δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από το ανθρώπινο κορμί.
Αναμένεται, επίσης, εντός του έτους να κυκλοφορήσουν τηλεοράσεις από την ιαπωνική Ηitachi, που θα επιτρέπουν στον χρήστη να τις ανοίξει, να ψάξει κανάλια και να καθορίσει την ένταση της φωνής με απλές κινήσεις των χεριών. Λάπτοπ και άλλοι υπολογιστές που θα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο θα κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν από το τέλος του χρόνου. Και έτσι πολύ γρήγορα, οι οθόνες αφής μετατρέπονται σε συσκευές παλαιάς τεχνολογίας, καθώς μόνο με μία κίνησή μας μπορούμε να κινήσουμε το DVD μπροστά ή πίσω.

Η μεγάλη πρόκληση

ΓΙΑ να επιτύχουν αυτήν την τεχνολογία, οι επιστήμονες έπρεπε να ξεπεράσουν μίαν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: να βλέπουν τα προγράμματα τον κόσμο γύρω τους σε πολλές λεπτομέρειες μέσα από μικροσκοπικές ψηφιακές κάμερες. Αυτό σημαίνει να εφοδιάσουν την τηλεόραση, για παράδειγμα, με έναν τρόπο ταυτοποίησης των προσώπων που κάθονται στον καναπέ και αναγνώρισης μιας συγκεκριμένης κίνησης ως εντολή και όχι ως διώξιμο μιας μύγας. Μεταξύ των προβλημάτων που προέκυπταν ήταν ο ήλιος, το φως στα δωμάτια και η ενοχλητική συνήθεια των ανθρώπων να κάνουν κάτι αναπάντεχο. Όμως όλα ξεπεράστηκαν με πολλές δοκιμές και τρισδιάστατες κάμερες. Έτσι τώρα δεν έχει καμία σημασία εάν δεν μπορούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση: «Πού είναι το τηλεκοντρόλ;»

MARC-revew